NL / EN

WELKOM BIJ DE LESSEN

WAT GA JE LEREN?

In deze 6 lessen leer je creative coding kennen in de omgeving Processing. Creative coding is een verzamelnaam van een relatief nieuwe stroming binnen computerprogrammeren, waarbij het associatief en experimenteel omgaan met code centraal staat. Processing is een programmeertaal, development omgeving en online community.
Sinds 2001 bevordert Processing de kennis van software binnen de beeldende kunst en kennis van beeld binnen de technologie. Processing werd oorspronkelijk gemaakt als software schetsblok en om de basis van het computerprogrammeren binnen een beeldende context uit te leggen, maar heeft zich ontwikkeld tot development tool voor de professional. Today , werken tienduizenden studenten, kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en hobbyisten met Processing, om te leren en voor prototyping en productie.


Met Coded Creatures leer je een aantal technische dingen en creatieve elementen. Technisch leer je bijvoorbeeld over de syntax en structuur van de programmeertaal Java. Ook maak je kennis met object georiënteerd programmeren, een principe wat je kunt gebruiken om structuur en hiërarchie in je programma’s te brengen. Het contrast tussen deze technische kant en het maken van kunst kan erg groot lijken, maar in de praktijk zul je zien dat deze twee werelden dicht bij elkaar zullen komen en er zelfs een flinke overlap zal ontstaan. Door een aantal getallen te veranderen zal jouw applicatie je verrassen met onverwachte resultaten.

VOOR WIE IS HET?

Coded Creatures is in eerste instantie ontwikkeld voor beginnende ‘makers’ met een eerste kennis van software, coding en Processing. Dit kunnen grafische of interactief ontwerpers zijn of vj’s en andere beeldmakers. Ook zijn de lessen bedoeld voor studenten in de creatieve vakken of docenten die coding willen leren om hier zelf en met studenten mee aan de slag te gaan. Maar in principe kan iedereen met interesse in deze disciplines gebruik maken van de lessen.


Het is handig als je al eens eerder een regel code hebt geschreven, zodat je wat basisinzicht hebt in het functioneren van programmeertalen (zoals Processing) en omgevingen. Hiernaast moet je niet bang zijn om nieuwe dingen te proberen, zoals je vastbijten in een stuk code.

START PLAYING & LEARNING

EDUCATIE

MBO / HBO: Audiovisuele Media, Grafisch Ontwerp, Webdesign, Communicatie en Media Design.
Voortgezet onderwijs: leerlingen en docenten bovenbouw met de vakken Beeldend en Techniek. Enige ervaring met werken en ontwerpen op computer is vereist. Deze cursus biedt een eerste kennismaking in creative coding voor docenten die ambities hebben om het programmeren te introduceren in de klas. Steeds vaker worden verschillende vormen van programmeren opgenomen in de curricula van middelbare scholen.


Heb je interesse in een fysieke workshop onder begeleiding van een ervaren programmeur? Dat kan, MU geeft de cursus ook aan groepen studenten of docententeams. Neem contact op met Vivian van Gaal (MU).